Parket laat rookgordijn neer over onderzoek moord Khader

BRUSSEL - Terwijl de politie om de medewerking verzoekt van het Belgisch publiek om de moord op te lossen die maandag werd gepleegd op PLO-vertegenwoordiger NaÔm Khader, liet het parket gisteren een rookgordijn neer waardoor het onderzoek werd onttrokken aan nieuwsgierige blikken.

Tot nu toe heeft nog geen enkele organizatie de verantwoordelijkheid opgeŽist voor de moord op de Palestijnse voorman. De prokureur des konings heeft gisteren meegedeeld dat het parket niet over nieuwe elementen beschikt. De moordenaar blijkt uiteindelijk verdwenen te zijn zonder een echt spoor na te laten.

De aanwijzingen waarvan het onderzoek moet vertrekken lijken banaal en betekenisloos. Op het voetpad van de Keverslaan werden vijf 9 mm-hulzen teruggevonden. In de zakken van de jas die door de moordenaar op zijn vluchtroute werd achtergelaten vonden de speurders een pakje sigaretten Stuyvesant, een eenvoudige aansteker, een cinemakaartje en een tramkaart die door de moordenaar was gebruikt op een buslijn die naar de ULB-campus voert. Er is geen spoor of getuigenis van een vluchtauto, en sommigen menen dat de moordenaar per bus naar de buurt kwam waar NaÔm Khader woonde. De regenjas die door de dader werd achtergelaten is een doorsnee-produkt die eender waar kan gekocht zijn. Dat is ook waar voor de eveneens weggegooide paraplu, waarop volgens de officiŽle versie geen vingerafdrukken zouden teruggevonden zijn.

Volgens de woordvoerder van het parket heeft ook de verspreiding op internationale schaal van een zeer nauwkeurige robotfoto van de dader geen gevolg gehad voor het onderzoek. Anderen betwijfelen dat en wijzen op nauwe kontakten die bestaan met de IsraŽlische geheime dienst, de Mossad, die over uitgebreide kartoteken beschikt van potentiŽle Arabische terroristen.

Daartegenover wordt in gerechtelijke kringen gesteld dat de moordenaar een nieuwkomer kan zijn. Een eerste versie die sprak over een beroepsmoordenaar werd gisteren niet meer zo sterk aangehouden. Het feit dat de kogels het slachtoffer exact raakten in hoofd en hart betekent enkel dat ze van op zeer korte afstand werden afgevuurd, en het weggooien van kledingstukken en het vluchten te voet wijzen niet meteen op een professionele aanpak.


Hypotesen

Bij gebrek aan exacte informatie over de loop van het onderzoek werd gisteren druk gespekuleerd over de herkomst van de moordenaar. Dat die in IsraŽlische kringen moet gezocht worden zou moeten blijken uit het motief dat IsraŽl kan hebben bij de likwidatie van Khader: vergelding voor een eerdere aanslag op joodse kinderen in Antwerpen, of het uitschakelen van een door haar gevaarlijk geachte gematigde en verzoenende fraktie binnen de PLO. Velen wezen echter op de mogelijkheid van een afrekening binnen het Palestijnse milieu waarin rivalizerende frakties onderling vechten om macht en aanzien. Zowel uit Tel Aviv als uit Brussel kwamen berichten dat Irak achter de moord kon staan terwijl ook LibiŽ belang kan hebben bij het uitschakelen van de gematigde PLO-fraktie, hoewel Kadhafi nog onlangs zijn steun aan de overkoepelende bevrijdingsorganizatie bevestigde. Aan hypotesen was er gisteren geen gebrek.

Terwijl gisteren nog bloemen werden neergelegd op de plaats waar Khader werd vermoord en de bewaking rond het PLO-bureau en bij Arabische ambassades werd verstevigd (maar niet op permanente basis), werd de komst naar Brussel aangekondigd van een vierkoppige Palestijnse delegatie onder leiding van Abou Thaer die met de Belgische regering de beveiliging van het PLO-bureau in Brussel wil bespreken.

Verwacht werd dat de Palestijnse delegatie de repatriŽring zou vragen van het stoffelijk overschot van de vermoorde leider. Eerder al had de Belgische weduwe van Khader de wens uitgesproken dat haar man in Palestina zou kunnen rusten.

robotfoto moordenaar Khader

Robotfoto moordenaar KhaderMon Vanderostyne
Brussel
03 juni 1981